Responsive Menu
Add more content here...

Tips om de concentratie van kinderen te verbeterenIs je kind snel afgeleid? Is het moeilijk voor hem of haar om stil te blijven zitten of droomt je kind juist weg? Eén ding is zeker: je kind heeft last van concentratieproblemen. Concentratieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Je hoeft je als ouder niet direct grote zorgen te maken. Pas wanneer er sprake is van opvallende stoornissen in de ontwikkeling kunnen er onderzoeken gedaan worden. Kinderen hebben sturing en begeleiding nodig, zowel van hun ouders als van de leerkrachten op school. In dit artikel geven we tips hoe de concentratie van kinderen verbeterd kan worden.

Geef ze de tijd gedurende de ontwikkeling op school
Je kind komt op een nieuwe school of in een nieuwe klas. Alles is nieuw en elk kind moet hieraan wennen. Een nieuwe juf of meester en misschien wel nieuwe klasgenootjes. Al deze nieuwe ontwikkelingen kunnen voor concentratieproblemen zorgen. Ook speelt de leeftijd een belangrijke rol bij de concentratie. Zo is de aandachtsboog van jonge kinderen veel korter dan die van oudere kinderen. Jonge kinderen worden sneller afgeleid door prikkels waardoor hun aandacht voor hetgeen ze mee bezig waren minder wordt. Daarnaast spelen er ook andere factoren een rol. Soms is de leerstof te moeilijk of juist te makkelijk, vinden ze de les te saai of zijn de andere leerlingen in de klas te druk.

Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Gun je kinderen dus ook hun eigen tempo. Daarnaast is uit recent onderzoek gebleken dat beweging een belangrijke rol speelt bij de concentratie. Beweging zorgt ervoor dat kinderen met meer aandacht leren en beter bij de les blijven. Zie jij je kind bijten op een pen, heen en weer draaien op een stoel of punniken met het touwtje van een vest, verbiedt dit dan niet direct. Laat bijvoorbeeld stressballen bedrukken met de naam van het kind, zodat hij of zij altijd iets te frunniken heeft.

Verras nieuwe leerlingen
Wil je als school nieuwe leerlingen op een warme manier verwelkomen, verras ze dan met een welkomstgeschenk. Na aanmelding kan je het kind en/of ouder(s) een leuk cadeau toesturen. Het is ook mogelijk om tijdens een eerste rondleiding op school een aandenken mee te geven. Laat bijvoorbeeld mooie drinkflessen bedrukken met de naam of het logo van de school. Als middelbare school kan je sporttassen bedrukken en deze inzetten als welkomstgeschenk voor nieuwe studenten.

Ga naar de inhoud